Kaj Je To Toksemija?

V mestih smo izpostavljeni onesaženju
Toksini nas spremljajo na vsekem koraku

Toksemija je zastajanje strupov v telesu. Je največkrat vzrok ali pa dobra podlaga za nastanek bolezni. Gre za stanje, ko organizem oslabi in ne more več izločati strupov, ter so vnosi ali nastajanje strupov v telesu večji od njihovega izločanja. Takrat pride do kopičenja strupov v krvi in tkivih.

Kako vemo da imamo toksemijo?

Se kdaj primete za glavo zaradi glavobola?
Toksemija lahko povzroča glavobol in razdražljivost (slika: imagerymajestic/ freedigitalphotos.net)

Sprva telo ne reagira burno, pojavljajo se le glavoboli, utrujenost, razdražljivost, neprijetni telesni vonj… vendar te znake običajno smatramo za “normalne”. Ko pa koncentracija strupov doseže kritično raven nastopi kriza. Telo začne izločati strupe in to običajno imenujemo bolezen.

Ker vsi strupi ne moreje skozi izločala, se začnejo kopičiti v predelih, kjer naredijo najmanj škode telesu – v medceličnem prostoru. Ko so ti predeli nasičeni, jih telo prične spravljati tam kamor zmore. Najpogostoje jih spravlja v predele, ki so najšibkejši (grlo, želodec, sklepi …)

Po mnenju higienistov ni dobro jemati zdravil. Toksemija se lahko z uporabo zdravil samo poveča, saj so zdravila v mnogih primerih toksična. Treba je telesu pustiti, da se očisti.

Če po prenehanju bolezni ne odpravimo vzrokov zastajanja strupov, se tolerančna meja organizma dvigne. Zato je pri boleznih in preventivi nujno potrebno odpravljati vzroke toksemije!

Strupi, ki so krivi za bolezni so predvsem prosti radikali. Zastajanje strupov spremlja zakisanost organizma, kar je zelo ugodno za razvoj patogenih mikrobov in degenerativnih bolezenskih procesov (virusna obolenja, rak ipd.). Toksičnost organizma vodi tudi do dehidracije.

Medicinska znanost je priznala da je vsaj 60% nastanka bolezni mogoče preprečiti s življenskim stilom in prehrano.

Virusi in patogeni mikroorganizmi

Virusi in bakterije pod mikroskopom
Virusi in bakterije potrebujejo za razvoj ustrezne pogoje (slika: cooldesign/ freedigitalphotos.net)

Virusi in patogeni mikroorganizmi niso temeljni vir bolezni. Pred tem je vedno toksemija. Virusi napadejo celico in se v njej razmnožujejo, le ko so za to ugodni pogoji. To je v kislem okolju (bolno okolje in polno toksinov).

Za zdravo človekovo notranje okolje je značilno, da je rahlo bazično (ph zdrave celice je 7,1). Podobno velja tudi za patogene mikroogranizme. Virusi in patogeni mikroorganizmi torej uspešno napadejo le celice človeka, ki je že bolan, toksičen! Zato je zelo pomebno da najprej odpravimo zakisanost organizma.

Konvencialna medicina uporablja večinoma metode “pobijanja sovražnikov” z izbranimi strupi (zdravili). Dolga tradicija tega postopka kaže, da je včasih tako mogoče učinkovito ustaviti bolezni (antibiotiki, kemoterapija, obsevanje …)

Je pa potrebno upoštevati tudi to, da to ne odpravi toksemije, torej vzroka za nastanek bolezni!

Če se s zgoraj navedenim strinjate ali ne strinjate, vas vabimo, da pustite spodaj komentar.